Обсъждат приемната грижа в Търговище
Обсъждат приемната грижа в Търговище / netinfo

Кръгла маса на тема „Приемната грижа в Община Търговище – резултати, трудности и перспективи” организира днес Международна социална служба – България. Тя съвпада с навършването на една година от старта на кампанията за популяризирането на социалната услуга „приемна грижа” - „Станете мое семейство”.

За  една година  22 семейства са кандидатствали за приемни родители, 7 от тях са в пенсионна възраст, а останалите - в работоспособна. Общо 12 са одобрените приемни семейства в Търговище - три доброволни и девет професионални.Услугата „приемна грижа” е ползвана от 11 деца, информират от Комплекса за социални услуги. Към момента в 7 приемни семейства се отглеждат и възпитават 9 деца, на възраст от 2,6 до 8 години / 6 от институция и 3 от семейна среда/. Две приемни семейства са в процес на опознаване с три деца, като до края на месеца се очаква да се изгради близка емоционална връзка между тях и децата да се настанят в семействата.

В хода на проучване и обучение с писмена молба са се отказали 5 семейства. Преминали през процедура по проучване, обучение и оценка, но неподходящи за приемни родители и неодобрени от комисията по закрила на детето са 3 семейства. Към момента кандидатите за професионални приемни семейства са три.