Обсъждат опазването на НИАР Мадара днес
Обсъждат опазването на НИАР Мадара днес / netinfo
Първата работна среща на комисията, назначена със заповед на Министъра на културата проф. Стефан Данаилов по проблемите за опазване на Мадарския конник и скалния релеф на НИАР „Мадара” ще се проведе от 14:00 часа днес.

Работната група ще прегледа изпълнението на решенията на комисията назначена със заповед на Министъра на културата и туризма Нина Чилова от 24 март 2005 г., във връзка с осигуряване на неотложни мерки, свързани с безопасността при посещенията в НИАР «Мадара». Комисията има за задача още да извърши анализ на проблемите по укрепването на скалния релеф, биоувреждането му, активната и безопасна социализация на резервата, да подготви работна и технологично обоснована програма за дейностите, които трябва да се извършат и да координира дейностите по реализацията им.

Работната група е с председател арх. Христо Ганчев от Националния институт за паметниците на културата. Членове са експерти от Министерството на културата, Националния институт за паметниците на културата, Геодезическия институт при БАН, Регионалния исторически музей в Шумен, Областна администрация – Шумен, и от общините Шумен и Каспичан.