Обсъждат обявяването на защитена зона „Котленска планина”
Обсъждат обявяването на защитена зона „Котленска планина” / netinfo

Започва процедурата по обществено обсъждане на проекто-заповедта за обявяване на защитена зона „Котленска планина” за опазване на дивите птици. РИОСВ-Шумен организира срещи със заинтересованите лица и жителите от населените места в съответните общини.

Първата среща ще бъде в община Антоново на 17 април от 11.00 ч. В обхвата на зоната влиза землището на с.Черна вода. За община Омуртаг срещата ще се проведе на 23 април от 10.00 ч. В зоната са включени селата Величка, Врани кон, Голямо църквище, Звездица и Церовище.

Институции и собственици на имоти от община Върбица ще имат възможност да изкажат мнението си по проекто-заповедта на 24 април от 11.00 ч. Селата, от тази община, които попадат в зоната са с. Божурово, с. Бяла река, Виница, гр. Върбица, с. Иваново, с. Конево, с. Крайгорци, с. Кьолмен, с. Ловец, с. Маломир, с. Менгишево, с. Нова Бяла река, с. Станянци, с. Староселка, с. Сушина, с. Тушовица, с. Чернооково.

Всички срещи ще се проведат в административните сгради на общините.

Бъдещата зона от НАТУРА 2000 по Директивата за птиците “Котленска планина” се обявява с цел опазване и поддържане на местообитанията на редица ценни и защитени видове птици, както и постигане на тяхното благоприятно природозащитно състояние. Пълният текст на проекта на заповед е публикуван на Интернет страницата на Министерството на околната среда и водите - http://www.moew.government.bg и е на разположение в административната сграда на Регионалната инспекция по околната среда и водите - Шумен ( ул. „Съединение” № 71, ет.3).

В едномесечен срок заинтересованите лица могат да представят в Министерството на околната среда и водите, както и в РИОСВ писмени становища, възражения и предложения относно посочените в проекта на заповедта забрани и ограничения за дейности.