Обсъждаха проекто-бюджет 2008 в Търговище
Обсъждаха проекто-бюджет 2008 в Търговище / Диляна Стойчева
Публичното обсъждане на проекто-бюджета на община Търговище за 2008г. се състоя днес в зала 74 на местната администрация. Присъстваха представители на неправителствените организации, граждани и журналисти.

Кметът д-р Красимир Мирев поясни, че тази година има няколко нови момента, които са взети предвид – възможността да се кандидатства за финансиране по структурните фондове на ЕС с големи проекти, преминаването на местните данъци към общините и въвеждането на делигирани бюджети в училищата.

Сферата на обазованието ще бъде приоритетна в бюджет 2008, стана ясно още днес. След нея се нарежда опазването на околната среда, хигиенизирането на града и екологията. Следват капиталовите разходи и дейностите, свързани с култура, почивно дело, религиозни дейности и др. Предвиден е и резерв за случаи на бедствия, каквито редовно се случват през последните години.

Посочени бяха конкретни проекти, по които ще се работи, подробна информация бе дадена и за разпределянето на капиталовите разходи, възлизащи на над 3млн 760 хил.лв.

Държавните и общински приходи за 2008г. са в размер на 24 583 907 лв. От тях местните са 10 849 604 лв., а държавните съответно - 13 734 303 лв.

Постъпи питане дали ще е възможно финансирането на състезателката по спортна стрелба Антоанета Бонева, спечелила квота за участие в следващата олимпиада. Предложено бе от догодина коментирането на бюджета да става по направления и да се чуе мнението на повече хора, ангажирани в съответните области.