Обсъждаха делигираните училищни бюджети в Търговище
Обсъждаха делигираните училищни бюджети в Търговище / Диляна Стойчева
Днес в зала 74 на местната администрация се състоя среща с директорите на училищата от общината за обсъждане на формулата, по която ще бъдат разпределяни делигираните от държавата средствата за издръжката на учебните заведения.

Стана ясно, че според държавните изисквания 80% от средствата/1051лв./, отпускани за всеки ученик, отиват в училището, в което той се обучава. Останалите 20% се разпределят по формула, която всяка община определя, според собствените си нужди така, че да даде възможност и на по-малките учебни заведения да оцелеят и да функционират при нормални условия. Експертите от направление “Образование” в Община Търговище заедно със зам.кмета Димитрина Петкова представиха днес своето предложение за формула, по която парите да се разпределят обективно и справедливо в общината, така че навсякъде да могат да се провеждат нормални учебни занятия. Според тази формула, всяко училище ще получава пари, ако отговаря на допълнителни критерии. Ще се взема предвид дали учениците се отопляват на течно гориво, дали се обучават в средищно училище, дали в училището има начален, гимназиален и прогимназиален етап на обучение. Друг критерий е разгърнатата площ на учебното заведение. Формулата ще отчита също наличието на логопедичен кабинет, индивидуалните форми на обучение и др.

Днес тя бе подложена на обсъждане за първи път. До 31 март трябва да се одобри крайният и вариант. Утвърждавайки я, кметът като първостепенен разпоредител, ще подпише договори с директорите и те ще станат второстепенни разпоредители, които ще управляват делигираните бюджети. Всяко учебно заведение ще трябва да наеме собствен счетоводител, който да води финансовата документация.

Веднъж приета, до края на година формулата за разпределение на средствата няма да може да бъде променяна.