Обсъждаха “Да засадим дърво” в Търговище
Обсъждаха “Да засадим дърво” в Търговище / Диляна Стойчева
Днес в Областната администрация в Търговище бе представена националната кампания „Да засадим дърво”. Срещата бе по инициатива на депутата Румен Такоров, който е и член на Комисията по околна среда и води. Присъстваха още областният управител Петър Карагеоргиев, кметът д-р Красимир Мирев, представители на Община Попово и Община Антоново, журналисти.

Кампанията „Да засадим дърво” се осъществява от парламентарната комисия по околна среда и води. Съорганизатори са Министерството на околната среда и водите и Държавната агенция по горите. Идеята включва създаване на организация по общини за масово залесяване, което в перспектива да доведе до намаляване на емисиите на въглероден диоксид в атмосферата. Възпитанието на младите хора е важна част от тази еко-инициатива, стана ясно още днес.

Официално стартът на кампанията ще бъде даден на 20 март, когато настъпва астрономическата пролет. До 15 март всяка община в областта трябва да представи план на залесителните дейности, които ще предприеме.

В Търговище има готовност за засаждане на 3000 борчета, каза кметът д-р Мирев. Проучват се местата, където е нужно залесяване. Има вече готовност за засаждане на дървета в новопочистения участък на р.Врана. Предстои и реализирането на мащабен проект по САПАРД за залесяване на ерозирали площи.

В Попово имат подготвени около 30 дка, които ще бъдат залесени с гора, бе пояснено на срещата. Предвижда се и засаждане на растителност в града – детски градини и алеи. В Антоново предстои съгласуване на терените, поясни зам. кмета на общината.

Коментиран бе и фактът, че е нужно да се обърне по-голямо внимание на опазването на растителността, която бъде засадена.