Обсъждаха бъдещ паметник на Левски в Търговище
Обсъждаха бъдещ паметник на Левски в Търговище / Диляна Стойчева
На първото си заседание Постоянната комисия по образование и култура към Общински съвет – Търговище разгледа предложението за изграждане на паметник на Васил Левски в града. Предвижда се той да бъде фигурална композиция, а не бюст-паметник. Три са местата, които вече са обсъждани от предишният общински съвет за поставянето му. Днес комисията се спря на едно от тях – северната част на пл “Независимост”. Прието бе да се възложи на Фондация “Васил Левски” да организира и проведе национален конкурс за художествен проект на паметника. Финансовите средства за него, в рамките на 5000лв, ще се осигурят от Община Търговище.

Спор се породи около това, дали парите за самия паметник трябва да бъдат посочени предварително или ще стане ясно колко  са нужни след провеждане на конкурса и определяне на стойността. Това ще се коментира вероятно отново по време на сесията, която е насрочена за четвъртък 28 февруари.

На заседанието на комисията бе обсъдено отново предложението за промяна на таксите за детски градини, ясли, млечна кухня и общежитие. Общинската администрация защити мнението си, че за детските заведения в града трябва да се плащат по 50лв. на месец, а за тези в селата по 35лв. Комисията се обедини около свое становище – да се заплащат по 30лв. на дете в селата и по 40лв. в града.