Обсъдиха изграждането на индустриално-търговска и логистична зона край Шумен
Обсъдиха изграждането на индустриално-търговска и логистична зона край Шумен / netinfo
Инвестиционно намерение относно изграждане на нова индустриално-търговска и логистична зона край Шумен бе обсъдено на работно заседание по-рано днес. Участие в него взеха кметът на общината Красимир Костов, зам-кметове, общински съветници, както и потенциалният бъдещ инвеститор Николай Тончев – изпълнителен директор на фирмата „НИКИ БТ” АД. В инвестиционното намерение на фирмата е записано, че в основата на идеята е обединяването на усилията на общината и фирмата за създаване на публично-частно партньорство, което да изгради въпросната нова зона върху площ от 2 500 дка земя. Тя се намира североизточно от Шумен. Фирмата-инвеститор заявява готовността си да поеме пълното финансиране на проекта.

Сред основните цели на проекта е индустриалната, търговската и логистичната активност на Шумен да се изместят извън рамките на града. От извършените първоначални разчети става ясно, че за първия инвестиционен етап ще е необходима сумата от около 6 млн. лв. Този етап включва изграждането на пълна инфраструктура върху 1000-1500 дка от общо 2500 –те дка.

Общинският съветник от ГЕРБ Веселин Златев заяви, че предложението е своевременно направено, новото е , че се появява потенциален инвеститор, който е готов да вложи в проекта определена сума пари. Той подчерта, че трябва да бъде изяснен въпросът със собствеността на земята, върху която предстои да бъде изградена зоната. Христо Дечев – също от ГЕРБ – постави въпросът за това, че в момента бизнесът има проблем с работната сила. Според него, водещо в случая е разработването на предварително проучване, което да уточни параметрите на начинанието.

Независимият общински съветник Юрий Проданов заяви: „Изключително важно е да се направи рекапитулация и да се видят всички онези решения, взети от общинския съвет относно високотехнологичния парк, които биха оказали юридическо влияние върху този проект”.

Кметът на Шумен Красимир Костов подкрепи предложението за изготвяне на предварителен проект на идеята, както и проект за договор за обединяване на усилията.