Общинският дентален център се сдоби с модерна апаратура за 80 000 лева
Общинският дентален център се сдоби с модерна апаратура за 80 000 лева / netinfo

Общинският Дентален център „ДЕНТ" монтира първия в страната дигитален панорамен и цефалометричен рентгенов апарат „Ортофос XG5/Ceph. Той е производство на водещата фирма в тази област „Сирона" - Германия. Апаратът е последно поколение ортопантомографи в този клас, с технология високоскоростен интерфейс и изображение с много високо качество. Изследването става в рамките на 10 минути и може да бъде предоставено на диск, плака или изпратено по електронна поща.. Това води до бърза комуникация с лекарите по дентална медицина.

Апаратът прави панорамни картини и кариес диагностика, панорамна картина отляво и отдясно, панорамни картини за деца, предна и задна зъбна област, панорамна картина на темпоромандибуларните стави, на синуси, както и напречни многостранни разрези на зъби.

Изключително предимство е приставката цеф, използвана при деца за изправяне на захапката, а цената ще бъде 15 лв. при 30 - 35 лв. във Варна. Част от опциите на тази приставка са снимка на череп, синуси, китка и др., които могат да се използват и от лекарите по хуманна медицина.
За изследванията, включени в обема дейности на РЗОК, денталният център има сключен договор.

Новата модерна апаратура струва 80 000 лв., които общината предостави на денталния център с решение на Общинския съвет.

Днес управителят на „ДЕНТ" д-р Малина Милчева представи новата апаратура пред кмета на Община Шумен Красимир Костов и неговите заместници Александър Генчев и Седат Кадир, председателят на здравната комисия д-р Стоян Тодоров, директора на РЗОК д-р Йорданка Пенкова, стоматолози, гости и журналисти.

С особена радост и задоволство мога да поздравя и всички шуменци, че имаме тази услуга. Това се дължи на общите усилия и разбиране на Община Шумен, която не пожали сили и финансови средства, за да зарадва шуменци с нова придобивка в здравеопазването, каза д-р Милчева.

„Това е една модерна апаратура, а отделените общински средства говорят, че общината е последователна в своите усилия да помага във високотехнологичното оборудване на нашите лечебни заведения. Последните две години се случиха много добри неща в тази посока - оборудване в МБАЛ, нов лъчетерапевтичен център в КОЦ и др. Наясно сме, че доброто здравеопазване минава през необходимостта и от модернизиране на апаратурата в нашите здравни заведения.", каза Красимир Костов.

Д-р Милчева демонстрира нагледно как работи новата апаратура и очерта предимствата й пред досега действащата.