Общината кандидатства с проект за Дом Детелина
Общината кандидатства с проект за Дом Детелина / netinfo

Община Шумен кандидатства с проект по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” по схемата за безвъзмездна помощ  „За по-добро бъдеще на децата”. Проектът е на стойност 290 000 лв. Ако бъде одобрен, той ще се реализира в Дом за деца, лишени от родителска грижа „Детелина”. Партньор по него е ШУ ”Епископ Константин Преславски”.

Срокът за изпълнение на проекта е 14 месеца, а социалните услуги, които ще се предоставят в дома, ще са с времетраене 10 месеца. Общата цел е повишаване капацитета на дома за осигуряване равен шанс на възпитаниците, успешна интеграция, чрез предоставяне на алтернативни услуги, позволяващи разгръщане интелектуалния потенциал на децата.

Заложени са няколко основни дейности - здравословен начин на живот на децата, повишаване на физическата им активност и художествено - творческа дейност, заяви Зейнур Чауш, зам.- кмет по здравеопазване и социална политика.

За обезпечаване на тези дейности съществуващи помещения ще бъдат пригодени за Център за консултации и комуникации с родители и обществеността, зала за обучения на персонала и децата от дома, помещение за кръжок по готварство и сладкарство и компютърен клуб. Предвиден е и ремонт на спортната площадка на социалното заведение.

Възпитаниците на Дом „Детелина” са 71 деца. Общината се ангажира да обезпечи някои от дейностите в проекта, без значение дали той ще бъде одобрен или не, заяви Зейнур Чауш.

Проектното предложение е внесено на 20 ноември. В рамките на 3 месеца ще стане ясно дали проектът ще бъде одобрен.