/ ПДИ
Програма Достъп до информация отчете резултати от проучване
За втора поредна година Община Търговище е класирана на 6 позиция от общо 265 в рейтинга за прозрачност на общините в България. Това показва проучване на Програма Достъп до информация за 2018 г., което бе извършено в периода 6 февруари – 30 март.

ПДИ прегледа и оцени интернет страниците на 567 административни структури на изпълнителната власт на централно, териториално и местно ниво, публично правни субекти и независими органи на власт.

Същият бе и броят на подадените електронни заявления с искане за предоставяне на отчета по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) за 2017. Задължение за изготвянето и публикуването на отчета, който трябва да включва данни за постъпилите заявления за достъп до информация, за направените откази и причините за това, институциите имат от приемането на ЗДОИ през 2000, а за публикуването му в интернет – след измененията на закона от 2008 (чл. 15а).

Целта на проучването бе да оцени как органите на власт изпълняват задълженията си по Закона за достъп до обществена информация и други нормативни актове за публикуване на информация в Интернет, и как отговарят на заявления за достъп по електронен път.

За втора година бе отчетено дали страниците са съобразени с нуждите на хората със зрителни затруднения и дали имат текстова версия.
Нивото на прозрачност през 2018 бе оценявано с точки по 108 (122 за общините) индикатора.

Община Търговище е на 11-на позиция в общия рейтинг, който обхваща 567 администрации на централно, териториално и местно ниво. Това е скок с 2 места напред в сравнение с 2017 г., когато Общината ни е била на 13 място.

Община Търговище е и с най-добри резултати сред всички органи на местната власт и държавни структури в областта. Местната администрация е събрала общо 84,2 от максималния брой от 100 точки.

Сред възможностите за подобряване на общинския уебсайт е създаването на текстова версия на страницата и адаптирането й за лица със зрителни увреждания. Липсващ елемент в общинския уебсайт е и обща електронна форма за подаване на заявленията по електронен път.

Община Попово се нарежда на 119 място от общо 265. Тя е събрала общо 61,8 точки. На 125 място с 61 точки е класирана община Антоново, а на 195-то е община Омуртаг с рейтинг от 52,5 т. Община Опака е с рейтинг 29,3 точки, което я нарежда на 263 място.

Освен органите на местна власт, проучването разгледа и подреди рейтинга на прозрачност на областните администрации, на териториалните органи в системата на изпълнителната власт и на централните органи на власт. Областната администрация в Търговище с 49.1 точки се класира на 23-то място сред двадесет и осемте в страната.

Сред общините в България Банско е с най-висок рейтинг на прозрачност с 92.5 точки, а сред областните администрации първа е тази в Благоевград с 73,2 точки. Пълните резултати от проучването са публикувани на уебсайта на Програма Достъп до информация.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари