Община Търговище е готова за зимата
Община Търговище е готова за зимата / Борислав Курдов
Община Търговище е готова за зимата
47689
Община Търговище е готова за зимата
  • Община Търговище е готова за зимата

Циганското лято и късната есен тази година дадоха възможност дори и в тези декемврийски дни да се радваме на топло слънце, макар и в сутрешните часове да ни беше студено. В началото на последния месец от годината постепенно ни завладява празничния дух и сме в очакване на бяла снежна Коледа. Снегът обаче е не само красота, а и проблем. Доколко сме готови за първия сняг - по този повод разговаряхме с Галин Дачев, управител на общинската фирма БКС, която е ангажирана със зимното поддържане на улици и пътища в Общината.

Г-н Дачев увери, че фирмата е готова за зимата още от месец октомври. БКС вече е подновила греблата и гумите на снегорините. Материалите, които се използват: фракции, разсоли, соли са доставени. В момента в склада на фирмата разполагат с 200 тона подготвени фракции и соли. Двете цистерни, които са за разсоли са заредени и при необходимост са готови да излязат и да обработят трасетата, увери г-н Дачев. В другия склад на фирмата, в квартал Разбойна, вече са складирани 100 кубика разсол, 100 тона соли и 500 тона фракции. Според г-н Дачев, тези количества са достатъчни за зимното поддържане на пътищата в община Търговище.

Управителят на общинската фирма увери още, че БКС разполага с цялата необходима техника: снегорини, специални автомобили за пясъкоразпръскване и лугиране, общо 14 машини. Има и голям роторен снегорин, който се ползва при натрупана снежна покривка над 60-70 см. За почистване на уличната мрежа при интензивен снеговалеж фирмата разполага и с малки ръчни снегорини, с които се разчистват междублокови пространства, тротоари, алеи и т.н. По възловите места в града, най-вече автобусни спирки, до детски градини и училища, са поставени и кошовете с опилки за обработка на тротоарните зони. „Имаме договори с дървообработващите предприятия в Търговищко и съм убеден че няма да имаме проблем с доставката на такива материали", каза Галин Дачев.

Фирма БКС е сключила договори за зимно поддържане по селата, основно със земеделски производители, които помагат при разчистването на снега.  Те разполагат също с необходимата техника за снегопочистване и опесъчаване.

В БКС работят близо 40 специалисти, които ще носят отговорност за зимното поддържане, Разработени са графици за дежурствата, които се дават включително и през нощта. Разбира се, фирмата разполага с необходимите трактористи, шофьори и общи работници, които да обслужват техниката. В горепосочената цифра не са включени хората, които метат улиците, а през зимата почистват снега - общо 27 души.

„Фирма БКС не си поставя за цел „да хваща снежинките във въздуха". Според нас, снегът се почиства когато натрупа покривка, а не да демонстрираме, че имаме техника, която да се разхожда на празен ход. Мисля, че ще се справим, защото и до сега не сме допускали община Търговище да влиза в кризисна ситуация, независимо от количеството навалял сняг", уверен е Галин Дачев.

Община Търговище е готова за зимата
netinfo