/ iStock/Getty Images
Община Смядово подготвя  празна сграда, която при необходимост ще предостави на бежанци от Украйна, съобщи кметът на общината Иванка Петрова.

Тя посочва, че общината има възможност да създаде нормални условия за живеене, както и да предостави транспорт от границата за извозване на бежанци. 

"Скъпи съграждани, надявам се, че ще подкрепите мен и моя екип в това, което предприемаме. Първо сме хора и след това управници, които вземат това решение", отбелязва Иванка Петрова.

Заместник-кметът на общината Иван Кюркчиев каза пред БТА, че сградата, в която може да се настанят бежанци, се намира в центъра на Смядово и е бивша детска ясла. През миналата година тя е ремонтирана, с идеята да се превърне в Център за настаняване от семеен тип за възрастни хора с деменция.

„Докато получим държавно финансиране за дейността, ще минат месеци, дотогава сградата ще е празна и можем да я използваме за подслоняване на хора от Украйна“, обясни Кюркчиев.

Той посочи, че вече е започнало обзавеждането на помещенията. От хотел в Шумен се обадили, че ще дарят легла, а Община Смядово ще осигури постелъчния инвентар и кухненско оборудване.

"Сградата е с капацитет за 30 човека, като стаите са за двама души. Има и стаи за персонал, които няма да се ползват тази година, така че спокойно може да настаним около 50 души", каза още заместник-кметът.

По думите му хората почнали да откликват на идеята на общината за настаняване на бежанци от Украйна. Получено е вече предложение от общински служител, който е готов да предостави къщата си за две семейства. 

Община Смядово има готовност да организира и транспортиране на хората от границата с Румъния. Проучва се възможността дали може да се организира такова и от границата с Молдова, допълни Иван Кюркчиев.
БТА