Община Шумен внесе искова молба заради белодробната болница
Община Шумен внесе искова молба заради белодробната болница / Дарик-Шумен, архив

Община Шумен внесе днес Искова молба до Шуменския окръжен съд, в която оспорва вписването в Търговския регистър за увеличанието на капитала на „Специализирана болница за активно лечение и пневмофтизиатрични заболявания - Шумен". Това съобщиха от пресцентъра на администрацията. Според вписването държавата придоби 99,41 %, а делът на общината се намалява от 49 % на 0,59 % . Основанието за вписването здравният министър намери в параграф 66, ал. 1 и ал. 2 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2009 г.

В своята искова молба Община Шумен оспорва цитираната разпоредба и счита, че в случая тя е неприложима, тъй като срещу инвестираните от Министерството на здравеопазването 5 000 000 лв. то е придобило предварително 51 % от капитала на дружеството, каквото е условието на Общинския съвет и договорът за прехвърляне на дружествени дялове, с което е изпълнено и изискването на разпоредбата. В мотивите се посочва още, че пазарната стойност на активите на дружеството преди прехвърлянето на 51 % на министерството възлиза на 5 435 000 лв. като община Шумен допълнително е учредила и безвъзмездно право на пристрояване, което си има своя цена. Освен това, при осъществяване на проекта дружеството е инвестирало и собствени 2 000 000 лв.

В Исковата молба се казва още, че с извършеното от министъра на здравеопазването вписване в Търговския регистър на практика се национализира делът на общината, което е недопустимо.

Поради тези причини Община Шумен моли Шуменският окръжен съд да постанови решение, с което да признае за несъществуващо вписаното обстоятелство - увеличаване капитала на лечебното заведение от 61 000 лв. на 5 061 000 лв. чрез записване на 500 000 нови дяла на министерството на здравеопазването.