Община Шумен изготвя антикризисна програма
Община Шумен изготвя антикризисна програма / netinfo

Община Шумен изготвя антикризисна програма, съобщи зам.-кметът по бюджет и финанси Александър Генчев на пресконференция по-рано днес. Размерът на държавната субсидия на общината за 2009 г. е 32,5 млн. лв., от тях Министерство на финансите ежемесечно задържа 10%. Местните приходи в бюджета за тази година са формирани в размер на 18 млн. лв., колкото и през 2008 г., 10% от тази сума общината е длъжна да резервира, обясни г-н Генчев. „Ние ще разполагаме с малко над 5 млн. лв. по-малко през 2009 г.”, каза още той. Това налага и изготвянето на антикризисната програма, защото трудно ще се компенсира недостига от повече от 5 млн. лв.

 

В тази антикризисна програма ще залегнат мерки в абсолютно всички сфери и структури на общината. Александър Генчев обясни, че в програмата ще се обърне внимание на общинската администрация, където през месец април, вероятно ще се премине към оптимизиране на състава. Това не означава, че ще има съкращения, каза още г-н Генчев. Оптимизират се разходите за командировъчни, консумативи, ел. енергия, лимити на телефонни разходи. Тези икономии ще се пренесат във всички сфери и структури на общината. Оптимизират се разходите и на общинските предприятия в техните план сметки. Целта е да се постигне икономия от разходите в размер на 15 – 20%. Това ще е добре дошло през втората половина на годината, когато при положителни тенденции, тези икономисани средства ще могат да се използват. Ако има недобро изпълнение на бюджета, икономиите ще допринесат за стабилността и изпълнението му, заяви г-н Александров.

 

Община Шумен изготвя антикризисна програма
netinfo
В стандарта определен за тази година не съществуват средства за общините за работна заплата и за щатни бройки не се съдържат. Вече има сума за издръжката на общината, като цяло. „Това носи голяма отговорност, за това как качествено ще си изпълним задълженията като община”, каза още Генчев. По думите му, общинският съвет може да реши в какъв състав да работи администрацията. Зам.-кметът по бюджет и финанси посочи и разходите на община Шумен за телефонни услуги за 2008 г., които са в размер на 76 000 лв. Според него този разход също трябва да се смъкне с 15 – 20 %. Той обясни, че общината е сключила много изгоден договор за служебните мобилни телефони, в който има определен лимит за разговори. Всеки служител е подписал декларация, че, ако надвиши лимита си, от месечното му възнаграждение ще бъдат удържани пари, за да се заплати сметката.

 

Представителните разходи на общината за различни празненства и други събития също ще бъдат намалени. „Няма да пропуснем отбелязването на някой празник, но ще намалим разходите”, допълни още г-н Генчев.

 

По време на пресконференцията Александър Генчев представи и официалната програма за публичното обсъждане на бюджета за 2009 г. От 16 до 19 март в сградата на община Шумен ще се проведат различните обсъждания за Бюджет 2009. Генчев обясни, че тази година ще е трудно изпълнението на бюджета. Трудно е формирана и приходната част. В момента на ден доходите на общината са 50 – 60 % от размера им през същия период на 2008 г. Ежедневните приходи са в размер на около 70 000 лв. „Все още нашите разходи превишават приходите ни, което е нормално за зимния сезон”, информира Генчев. В този момент служи добрият преходен остатък, а в началото на февруари е бил изплатен облигационният заем и общината няма задължения към доставчици, каза още г-н Генчев.