Община Шумен има готовност да усвоява средства от ЕС
Община Шумен има готовност да усвоява средства от ЕС / netinfo

"Община Шумен има пълна проектна готовност да кандидатства за средства от структурните фондове на Европейския съюз”.  Това заяви директорът на дирекция ”Европейска интеграция и международно сътрудничество” Димитрина Костова, която заедно с ВрИД кмет на община Шумен Йовчо Николов и директора на дирекция ”Строителство и екология” Ясен Радославов днес взе участие в работата на конференция, по повод официалното стартиране на Оперативна програма “Регионално развитие” 2007-2013г.

На форума представители на регионалния офис на МРРБ във Варна разясниха първите схеми за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма “Регионално развитие”.

По ос 1.1. на ОП”Регионално развитие”- “Социална инфраструктура” стартират 3 компонента, които включват реконструкция, ремонт и оборудване на образователни,социални и културни институти.

По всеки компонент общината може да кандидатства с 1 проект, като стойността му трябва да варира от 200 000 до 6 000 000 лева.

По ос 2.1. на ОП ”Регионално развитие”- “Регионална и местна пътна инфраструктура” общината също може да кандидатства само с 1 проект, като стойността му може да варира от 200 000 до 5 000 000 лева.

“В момента по тези оси община Шумен има на пръв прочит готовност да работи по над 15 проекта. От тях, съгласно насоките на Оперативна програма “Регионално развитие”, ще бъдат подбрани 4 проекта за финансиране”, заяви директорът на дирекция “Европейска интеграция и международно сътрудничество” Димитрина Костова.