Община Шумен дължи 3,7 млн. лева за строежа на регионалното депо за отпадъци
Община Шумен дължи 3,7 млн. лева за строежа на регионалното депо за отпадъци / netinfo

3,7 млн. лева трябва да плати Община Шумен на фирма „Еспрес гаранцион" за строежа на регионалното сметища, намиращо се до кв. „Дивдядово". Сумата е дължима още от 2006 г., но не е била платена до изтичането на мандата на тогавашния кмет Веселин Златев, тъй като администрацията е водела преговори с фирмата за размера на задължението.

По време на днешния Консултативен съвет към местния парламент въпроса с просроченото задължение бе включен в дневния ред за предстоящата в края на месеца сесия.

Сюлейман Бакиев от ДПС, койот през последния мандат на Златев бе зам.-кмет по бюджет и финанси поясни, че в общинската хазна към края на 2007 г. е имало предвидени 5 млн. лева като преходен остатък именно за това плащане.
До момента обаче сумата не е била платена на фирмата. През миналата седмица от „Експрес гаранцион" са заявили, че ще съдят общината за тази сума, а от своя страна администрацията е предложила извън съдебно споразумение за разсрочено плащане за период от 4 години.


„Плащането се е бавело с надеждата, че ще бъде поето от държавата", поясни проф. Георги Колев - председател на общинския съвет.

Местните парламентаристи трябва да вземат окончателно решение по казуса на сесията на 30 юли.