Общественият посредник сезира министъра за таксите в подготвителните групи
Общественият посредник сезира министъра за таксите в подготвителните групи / Дарик-Шумен, архив

Общественият посредник на Община Шумен Иван Капралов сезира днес с писмо министъра на образованието, младежта и науката проф. Николай Милошев за създадената правна несигурност от въведените в общините такси за ползване на задължителната предучилищна подготовка на децата на 5 и 6 г. в детските градини. „Надявам се, че служебният кабинет ще оцени този задълбочаващ се проблем и ще финансира в пълен обем въведената със закон задължителна предучилищна подготовка", заяви Капралов.

Към писмото си до министър Милошев Общественият посредник на Шумен прилага своя правен анализ по темата, изразен в становището му от 17 октомври 2012 г. след две жалби от родители и настойници от Шумен. Освен това писмото насочва вниманието на министъра и към серия от съдебни решения на административните съдилища в Шумен, Разград и София.

Иван Капралов припомня и становището на Омбудсмана на Република България, който констатира, че има наличието на нормативна неяснота и изрази и надежда, че проблемът ще бъде избегнат с новия закон за училищното и предучилищното образование. Законопроектът обаче така и не успя да мине през Народното събрание на второ четене, преди то да бъде разпуснато.