Образуваха дело срещу таксата за децата в предучилищна възраст
Образуваха дело срещу таксата за децата в предучилищна възраст / netinfo

Шуменският административен съд е образувал дело по жалбата на журналиста Ангел Трайков срещу Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Община Шумен. Съгласно оспорените текстове за ползване на детски градини - целодневна подготвителна група, родителите и настойниците на децата на пет и шестгодишна възраст следва да заплащат такса в размер на 15 лева, като през периода от 1 юни - до 15 септември родителите на 5 и 6-годишните заплащат пълен размер на таксата от 45 лв. за града и 35 лв. за селата според присъствените дни на детето.


В жалбата са изложени аргументи за нарушение на материалния закон и съществени нарушения на административно производствените правила. Оспорващият сочи, че таксата противоречи на чл.20 от Закона за народната просвета и чл.30, ал.2 от Правилника за прилагане на Закона за народната просвета.


Като съществено нарушение на процедурата се сочи липсата на нужната финансова обосновка, която да даде възможност да се провери дали е спазена разпоредбата Закона за местните данъци и такси, според която местните такси се определят въз основа на необходимите материално-технически и административни разходи по предоставяне на услугата. Не ставало ясно защо размерът е така определен и как се образуват тези 15 лева.
Въз основа на изложените в жалбата аргументи е отправено искане за отмяна на оспорените текстове.


Делото е насрочено за разглеждане в открито съдебно заседание на 1 април.