Областният управител се срещна с новия директор на ДАНС-Шумен
Областният управител се срещна с новия директор на ДАНС-Шумен / netinfo

Областният управител Венцислав Венков прие новия директор на Държавна агенция „Национална сигурност"-Шумен Калин Кръстев. Той е назначен за временно изпълняващ длъжността със заповед на председателя на Държавна агенция „Национална сигурност", считано от 9 април тази година.

Досегашният директор на ДАНС-Шумен Стоян Тонев, който също участва в днешната среща, преминава на друга работа в системата на ДАНС. Областният управител Венцислав Венков поздрави Калин Кръстев за назначението и му пожела успех в изпълнението на професионалните отговорности.

Калин Кръстев е роден през 1977 година в град Варна. Той е досегашен служител на Държавна агенция „Национална сигурност". Дипломиран магистър-инженер от ВВУАПВО „Панайот Волов"-Шумен, където в периода 2000-2005г. завършва пълния курс на обучение по професионално направление „Противовъздушна отбрана на страната".
Професионалната си кариера в контраразузнаването започва през 2005г. като служител на служба „Сигурност-ВП и ВКР"-София, направление „ВКР", а през 2008 г. е преназначен в новосъздадената ДАНС. Завършил е професионален курс във факултет „Сигурност" към Академията на МВР. През 2009г. участва в международно контраразузнавателно учение на НАТО. През периода 2009-2013 г. участва в три международни мисии в Афганистан.

През 2013 г. завършва специализиран курс по „Обща политика за сигурност и отбрана на Европейския съюз" в Европейския колеж по сигурност и отбрана към Европейската служба за външна дейност в Брюксел, Белгия. Това лято предстои да премине специализиран курс по „Антитероризъм и международна сигурност-САЩ и ЕС" във Вашингтон, САЩ.

Калин Кръстев е настоящ докторант в Университета по библиотекознание и информационни технологии-София по професионално направление Обществени комуникации и информационни науки, докторска програма „Организация и управление извън сферата на материалното производство /национална сигурност/". Награждаван е многократно за отлично изпълнение на професионалните си задължения. Калин Кръстев се ползва с доверието и подкрепата на коалиционните партньори от НАТО и САЩ. Ползва руски и английски език. Семеен с едно дете.