Областният управител на Търговище се ангажира с проблеми на инвеститори
Областният управител на Търговище се ангажира с проблеми на инвеститори / Борислав Курдов, архив
Областният управител на Търговище се ангажира с проблеми на инвеститори
66607
Областният управител на Търговище се ангажира с проблеми на инвеститори
  • Областният управител на Търговище се ангажира с проблеми на инвеститори

Областният управител на Търговище Емел Расимова свика спешна среща с представители на Областно пътно управление и „ВиК”-Търговище за оказване съдействие за инвестиция от над 1 млн лв в антоновското село Малка Черковна.

Три фирми, които реализират там проекти по европейските фондове, потърсиха помощ от областната администрация заради инфраструктурни проблеми. Те съобщиха, че е изграден фотоволтаичен парк, а в момента се строят къщи за селски туризъм. Предстои изпълнението и на нов проект, с който общата инвестиция ще надхвърли 1,6 млн лв

Пречка пред инвеститорите е състоянието на третокласния път от републиканската мрежа, който е изграден само от инертни материали. Около него има разположени 6 села с над 200 жители. Досега хората тук са събирали две подписки за построяване на път, но резултат няма, каза кметският наместник Джелил Велиев.

Въпросът с държавния път съществува от години, а от 2006г насам тече преписка за решаването му”, каза по време на срещата директорът на Областно пътно управление в Търговище Марчо Марчев.

Недостигът на вода е друг от проблемите в района. Управителят на „ВиК”-Търговище Явор Миланов съобщи, че ще се направи проверка за възможностите за осигуряване на по-големи количества. Ще стартира и процедура за проектиране изграждането на самостоятелна санитарно-охранителна зона. Миланов допълни, че от 2003г. дружеството не извършва никаква дейност и не инкасира вода в селото заради обезлюдяването, което е наложило отписване от активите на „ВиК”.

Областният управител г-жа Расимова заяви, че всички държавни институции трябва да бъдат ангажирани за създаването на заетост. Тя припомни, че в община Антоново безработицата е почти три пъти по-висока от средната за страната. Това изисква допълнителни усилия за стимулиране на инвеститорите, които разкриват работни места и ограничават обезлюдяването на малките населени места.