Областният управител и синдикатите търсят възможности за оптимизация на движението на влакове в Шуменско
Областният управител и синдикатите търсят възможности за оптимизация на движението на влакове в Шуменско / forum.gtsofia.info

Областният управител на област Шумен Донка Иванова се срещна днес с представители на синдикатите във връзка със създалата се ситуация относно предложението на „БДЖ-Пътнически превози" за оптимизация на графика за движение на влаковете на територията на област Шумен. Беше внесено искане от Инициативен комитет за подкрепа. То е адресирано до Президента, Председателя на Народното събрание, Министър-председателя, Министъра на транспорта, информационните технологии и съобщения и до Областния управител на област Шумен.

По време на разговорите, в които участваха Анета Денева-председател на Регионалния съвет на КНСБ-Шумен, Радостин Павлов- член на стачния комитет и експерт в Регионален съвет на КНСБ-Шумен, Румен Иванов-председател на Синдикална организация на ЖП гара към КНСБ и Данаил Йорданов-председател на синдикална организация на ЖП гара към КТ „Подкрепа", Донка Иванова изрази становище, че ще се намери оптимално решение. По думите й не трябва да се допуска да останат хора и населени места без никакъв транспорт, като същевременно се отчита и реалното състояние на БДЖ, където е ясно, че без реформи и стратегия за развитие, дружеството ще продължи да трупа загуби.

По-рано днес на работна среща в Областна администрация беше обсъдена натовареността на влаковете, които са включени в предложението за оптимизация на графика за движение на влаковете на територията на област Шумен. Установи се, че с Пътнически влак 20165 Шумен-Варна пътуват най-много ученици в посока Каспичан, Мадара и Калугерица и спирането на този влак ще създаде проблеми за тяхното прибиране след училище. С пътнически влак 20155 Горна Оряховица-Шумен пътуват ученици и работници, като обикновено пътуват между 100 и 150 човека.

С останалите влакове, включени в предложението за оптимизация, пътуват учащи се и граждани, в т. ч. хора в пенсионна възраст и ж.п служители, като техният брой е между 30 и 50 човека.

Във връзка с постъпило искане от „БДЖ-Пътнически превози" за мнение по предложения проект за промяна на графика за движение на влаковете, с писмо от 09.01.2015г. до управителя на „БДЖ-Пътнически превози" областният управител Донка Иванова е изразила становище, че не подкрепя предложението за оптимизация на този график.

От една страна предложението на „БДЖ-Пътнически превози" за оптимизация на графика за движение на влаковете ще доведе до намаляване на загубите в размер на 39.9 млн. лева, но трябва да се обсъдят всички възможности за оптимизиране на разходите на дружеството, като се търсят варианти за удовлетворяване на потребностите на населението в най-голяма степен, е становището на областният управител Донка Иванова.