Областният управител и кметове обсъдиха проблема с недостига на вода в селата Мадара и Кюлевча
Областният управител и кметове обсъдиха проблема с недостига на вода в селата Мадара и Кюлевча / Областна администрация

Проблемът с недостига на вода за селата Мадара и Кюлевча е бил обсъден на среща, инициирана от областния управител Венцислав Венков, с участието на кмета на Мадара Антоанета Иванова, кметския наместник на Кюлевча Веселин Тодоров, Мариан Ганчев, управител на „ВиК"-Шумен и началника на „Басейнова дирекция"-Шумен Наско Канавров. Това съобщиха от пресцентъра на Областна администрация.

Кметовете са алармирали областния управител за изключително напрегнатата ситуация в двете села, където хората недоволстват от недостига на вода. По техни данни в Мадара живеят около 1170 души, а в Кюлевча населението е около 600 човека. „Всеки ден от 10.00 до 14.00 ч. и вечерта от 18.00 до 23.00 ч. вода няма във високите части на Мадара", обяснил кметът Антоанета Иванова. По думите й този проблем не е съществувал миналата година и на практика няма обяснение защо сега водата не достига.

Управителят на „ВиК"-Шумен Мариан Ганчев заявил, че в двете села няма режим на водата. „Подаваме вода над максимално разрешеното от „Басейнова дирекция", но количеството трудно се усвоява от мрежата, защото тя не е пригодена за пиковите натоварвания и консумация, каквито има в момента", казал Мариан Ганчев. Според началника на „Басейнова дирекция"-Шумен Наско Канавров издаденото разрешение за ползване на сондажа в село Мадара, който се ползва от двете села, е със средно годишен дебит от 5 л/сек. и максимален дебит 11 л/сек. В момента „ВиК" подава 20 л/сек. и вода има достатъчно, но системата не е изградена за такова пиково високо потребление. Проблем създава и капацитетът на водоемите на двете села, който също не отговаря на потребностите.

На този етап бързо решение на проблема не може да се намери, станало ясно от разговорите. Областният управител Венцислав Венков настоява реалното състояние да бъде обяснено на хората от двете села. Договорено е било в близките дни управителят на „ВиК"-Шумен и началникът на „Басейнова дирекция"-Шумен да се срещнат с жителите на Мадара и Кюлевча. Ще се търсят и допълнителни възможности за използване на нови сондажи, както и осигуряване на финансиране за подмяна на сега съществуващата водопроводна мрежа.

На днешната среща областният управител Венцислав Венков е поставил пред управителя на „ВиК"-Шумен Мариан Ганчев и въпроса с липсата на вода от събота в селата Златна нива и Върбяне, за което сигнализирал кметът на Златна нива Хриска Христова. По думите на Мариан Генчев причината за това са разбити трафопостове в двете села и екип на дружеството работи за бързо отстраняване на този проблем. Преди два дни е бил разбит и трафопост в Смядово.