Няма пряка опасност от птичи грип в Шуменско
Няма пряка опасност от птичи грип в Шуменско / netinfo
Няма пряка опасност от птичи грип за населението в Шуменско, това стана ясно по време на заседание на Областната епизоотична комисия. То бе свикано заради информация за появата на високопатогенна инфлуенца по птиците във ферма в германския град Гьорлиц. До сега във фермата са убити 1370 птици, уточни директорът на РВМС-Шумен д-р Христо Христов.

Той каза, че със заповед на директора на НВМС д-р Жеко Байчев, във всички служби в страната е обявена повишена епизоотична готовност. В заповедта е казано, че трябва да бъдат организирани проверки за наличие на болни или умрели диви птици. Ще бъде засилен и контрола на мерките за биосигурност в птицевъдните ферми. В документа се нарежда да бъде засилен ветеринарномедицинския контрол на пазарите за живи пернати. Стопаните на домашни птици не трябва да допускат излизането им извън дворовете, както и контакта им с диви птици.

Членовете на Областната епизоотична комисия решиха да бъдат преброени птиците, отглеждани на закрито в населените места на общината. Собствениците трябва да информират ветеринарните власти при отклонение в здравословното състояние на пернатите. Решено бе още ветеринарните специалисти по общини да дежурят извънредно в празнични и почивни дни.

Оше за решенията на комисията, чуйте от д-р Юлиян Йорданов от РВМС в прикачения файл.