Ново откритие променя историята на древния град Мисионис край Търговище
Ново откритие променя историята на древния град Мисионис край Търговище / Борислав Курдов

Ново откритие, направено по време на археологическите разкопки на древния град Мисионис край Търговище, променя историята му и дава нова светлина върху миналото на крепостта. Пред журналисти ръководителят на разкопките проф. Николай Овчаров и археологът от местния музей Ангел Конаклиев показаха основите на храм, който е датиран в периода 2-3 век. По време на разкопките са били открити предмети, които потвърждават датировката на езическия храм от предхритиянския период. Проф. Овчаров заяви, че е открита и бронзова 20-сантиметрова статуетка с птица на върха, която е доказатество за правените по онова време култови дарове в храмовете. Намерени са и монети от 3-ти век, както и груба керамика, характерна за това време. „Всичко това показва, че сме попаднали на ранния Мисионис, римския град от езическия период, който е съществувал до към 4-ти век. След това зачестяват варварските нашествия и градът се изкачва нагоре по хълма, където са открити доказателства за съществуването му през 13-14 век", каза проф. Овчаров.
До преди откриването на култовата сграда, се смяташе че тук се е намирала кантора за търговия с Русия, спомената от арабския географ Ал Идриси. Откритият храм е с размери 6,50 на 4,50 метра, в крайния квартал на древния Мисионис. „Храмът е бил с тухлен под, покрит с керемиди от пречистена глина с украса - части от която са открити", разказа археологът Ангел Конаклиев.
Според проф. Овчаров, разкопките на „Мисионис" ще продължат още три седмици. Ще де работи по планомерното разкриване на т.нар. „болярски квартал". Вече са разкопани четири терасовидно разположени жилища и така сградите стават общо 17.