Нова жертва на телефонна измама в Шумен, още пет предотвратени
Нова жертва на телефонна измама в Шумен, още пет предотвратени / sosnovini.bg

87-годишна жена е била измамена по телефона, информират от ОД на МВР-Шумен. Вчера малко след 09:00 часа на домашния й телефон позвънил мъж, който се представил за служител на полицията. Обяснил, че работят по залавяне на телефонни измамници. Малко по-късно се обадил мъж, който се представил пак за полицай и казал, че са засекли измама по телефона. Помолили жената да им съдейства да заловят мнимите полицаи. Обяснили й, че трябва да хвърли колкото пари има, а те щели да й ги върнат, след като заловят измамниците. Жената се доверила, поставила 540 лева в плик, както й казали, и ги хвърлила през терасата. По-късно разбрала, че е измамена. Започнато е досъдебно производство.

Още пет опита за измами по същата схема са предотвратени от оперативните дежурни в полицията вчера. В обръщение бил вкаран сценарият, в който уж полицейски служители засичат обаждане по телефона от измамници. Молили хората да им съдействат като хвърлят пари през прозорец или тераса, за да видят кой ще ги вземе и да ги задържат на място.

Съобразителните граждани веднага се обаждали на телефон 112. След конферентна връзка с оперативния дежурен опитите за измама били пресичани.