Нов молец нападнал чемширите в Шумен
Нов молец нападнал чемширите в Шумен / снимки: Дарик-Шумен

От община Шумен са започнали борба с чимширен молец, който е нападнал храстите в града. Това съобщи на пресконференция по-рано днес Жечка Георгиева - гл. експерт „Озеленяване" към местната администрация. „Чемширите вече са обработени по веднъж, предстои и ново пръскане с препарати през следващата седмица", разказа Георгиева. По думите й, се е наложила и подмяна на част от чемширите в Градската градина, изсъхнали след нападението на гъсениците на този молец. Предстои още около 100 броя от храстите да бъдат подменени.

Нов молец нападнал чемширите в Шумен
netinfo

„От миналата година се забелязва масово нападение от т. нар. чемширов молец, който се предполага, че е дошъл от Румъния и вече навлиза във вътрешността на България. Гъсеницата на този молец изяжда листата на чемшира", разказа Жечка Георгиева. Тя допълни, че поражения по растенията са забелязани не само в Градската градина, а и по централната част на Шумен. „За да се реши проблема храстите трябва да се обработват с подходящи препарати поне 4 - 5 години", каза още главният озеленител на Шумен.

Нов молец нападнал чемширите в Шумен
netinfo

Първоначалната обработка на чемширите в града явно е дала резултат, тъй като към момента не се забелязва да има нападения от гъсеницата и листчетата на храстите са започнали да се възстановяват.

Иначе Георгиева обясни, че през тази година Община Шумен разполага с 20 000 лв. за озеленяване и поддръжка на цветните лехи. Експертът поясни ,че в момента започва лятното зацветяване, каот се засаждат основно цвета от видовете петунии, бегонии, газания и пламък.