Николай Свинаров: Четвъртата поправка да е за общините
Николай Свинаров: Четвъртата поправка да е за общините / netinfo

Отлагането на финансовата децентрализация на общините няма да доведе до нищо добро – коментира в Разград заместник-председателят на НДСВ Николай Свинаров. Той съобщи, че ако общините нямат средства за съфинансиране на проекти по европейските фондове, ще се обрече на ниска реализация усвояването на парите от предприсъединителните програми.

 

Лошо изпълнение – под 20 % - прогнозира Свинаров, ако финансовата децентрализация не бъде включена в четвъртата поправка на Конституцията. Централното управление в много по-малка степен може успешно да реализира проекти по линия на ЕС, които имат характеристики да преминават през общини или неправителствени организации – каза Свинаров.

Освен финасовата децентрализация в работната група за промяна в основния закон се обсъжда още отстраняване неразбирането в третата поправка – обясни жълтият депутат. Според нея правомощията на министъра на правосъдието се уреждат с по-висш закон от тези на Висшия съдебен съвет, затова или министерските ангажименти ще отпаднат от Конституцията или там ще бъдат вписани задълженията на Висшия съдебен съвет.