Необходими са още 1 000 000 лв. за проекта за центъра
Необходими са още 1 000 000 лв. за проекта за центъра / Dariknews.bg

Близо 1 000 000 лв. ще трябва да бъдат осигурени от община Шумен за проекта за централната градска част. Това стана ясно от внесена докладна записка от администрацията, която бе разгледана от Икономическа комисия към местния парламент.

За рехабилитация на ул. "Христо Ботев" и пл. „Оборище" ще са необходими допълнително малко над 190 000 лв., за рехабилитацията на централната градска част от пл. „Кристал" до пл. „България" ще трябват допълнителни средства в размер на над 350 000 лв., общината ще трябва да заплати и над 330 000 лв. за рехабилитацията на Градската градина. 55 000 лв. ще струва пък изграждането на ел. захранване на базара по бул. „Славянски" и подмяната на кабели за улично осветление.

„Със започването на проекта се оказа, че имаме 4-5 групи проблеми, които трябва да дофинансираме и които не се финансират по Оперативна програма „Регионално развитие", заяви зам.-кметът по стрителство и екология инж. Иван Йонков. Той добави, че общината трябва да осигури средства за строително-ремонтни работи, свързани с укрепване на съществуващи, изграждане на нови подземни проводи, както и допълнителни ремонтни дейности извън договорените по проекта. „Оказа се, че има и проектантски грешки, които не включват примерно осигуряването на ток и на вода до техническите съоръжения, които след това управляват както осветлението, така и автоматизираната напоителна система", заяви Йонков. По думите му, ако не се осигурят тези средства от общинския бюджет, проектът ще трябва да бъде спрян.

По време на комисията стана ясно, че 235 000 лв. от общата сума са заложени в бюджет 2010 г., а останалите 698 000 лв. ще бъдат разсрочени в бюджетите за 2010 г. и 2011 г. по време на заседанието на комисията инж. Йонков увери, че общата сума от близо 1 000 000 лв. ще бъде достатъчна за цялостното завършването на проекта.