Не достигат местата в яслите в Шумен
Не достигат местата в яслите в Шумен / netinfo
Разкриване на допълнителни щатни бройки за медицински персонал в детските градини, въвеждане на делегирани бюджети и увеличаване заплатите на персонала, тези основни искания бяха отправени от завеждащите яслите в Шумен по време на заседанието на Комисията по здравеопазване и социална политика към Общинския съвет в Шумен.

„Въпросът с наемането на допълнителен медицински персонал не е нерешим”, заяви д-р Мима Папазова - директор на Дирекция „Здравеопазване и социална политика” в общината. „Това обаче трябва да е свързано с по-голям прием на деца. Разкриването на допълнителни щатни бройки зависи от това дали има възможност за разкриване на нови яслени групи”, каза Папазова. „Резонни са исканията за увеличаване на заплатите на персонала в детските ясли, но това е делегирана държавна дейност”,  допълни Папазова. По думите й, има възможност за промяна на възнаграждението, но не в такъв размер, в какъвто работещите очакват.

Относно искането за въвеждане на делегирани бюджети в тези заведения, председателят на общинския съвет Даниела Русева заяви, че към момента няма нормативни възможности това да се случи.

По време на комисията стана ясно, че в Шумен има 31 яслени групи. Има наличност от деца за сформирането на още 4. Това отваря сериозен разговор за яслените места в града, който трябва да проведем с администрацията, заяви председателят на комисията д-р Валентин Семков.