Намаляват регистрираните безработни в Търговищко
Намаляват регистрираните безработни в Търговищко / DarikNews.bg, архив
Намаляват регистрираните безработни в Търговищко
55513
Намаляват регистрираните безработни в Търговищко
  • Намаляват регистрираните безработни в Търговищко

Намалява броят на регистрираните безработни в Търговищка област, съобщи директорът на Бюрото по труда в областния град Ивелин Димитров. Към края на юни в трите бюра по труда в областта има 9 381 безработни, като това е с близо 200 по-малко в сравнение с месец май.

Общо 400 от регистрираните в местните бюра по труда са започнали работа през май. Трудовите посредници са осигурили заетост на първичния пазар на 190 безработни. Малко над 170 са включените в схеми на оперативна програма „Развитие на човешките ресурси" и по програми за заетост.

През юни са били обявени близо 300 свободни работни места. От всички тях 84% са без изискване за специалност. През месеца се наблюдава обичайното търсене на работници на първичния пазар, което е свързано със сезонния фактор, каза Димитров. Най-много незаети позиции са били обявени в секторите на преработващата промишленост - 55, операциите с недвижими имоти - 41 и търговията - 20. Малко над 60 са позициите, заявени по програми за заетост и по схеми а ОП „Развитие на човешките ресурси". 25 от тях са в реализиране на браншови програми, а девет - по националната програма „Асистенти на хора с увреждания".