Над 3 500 европейски здравни карти са издадени в Търговище
Над 3 500 европейски здравни карти са издадени в Търговище / netinfo

От началото на 2007 година до края на месец  юни 2009 год. над 3 500 здравноосигурени лица от област Търговище  имат издадена Европейска здравноосигурителна карта /ЕЗОК/, с която могат да пътуват в страните от Европейския съюз и при необходимост да получат спешна и неотложна медицинска помощ.

Само от началото на годината до сега са подадени и обработени общо над 1000 заявления за издаване на европейска здравноосигурителна карта, от които на 39 лица са издадени писмени откази, поради прекъснати здравноосигурителни права.

За сравнение общо за 2007 и 2008г. издадените от РЗОК гр. Търговище  Европейски здравнооосигурителни карти са били 2 600 броя. Отчита се тенденция към увеличаване на гражданите желаещи издаването на ЕЗОК.

Европейската здравноосигурителна карта не е задължителна за пътуване в ЕС. Тя е препоръчителен документ, който улеснява оказването на спешна и неотложна помощ в рамките на Европейския съюз, като облекчава административните процедури по заплащането на оказана медицинска помощ.  Валидността на картата за здравноосигурените лица е една година;  за непълнолетните - до навършване на пълнолетие, но не по-малко от една и не повече от 5 години;  за пенсионерите, които получават пенсия за осигурителен стаж и възраст - валидността е 10 години.

Пациентът, който притежава издадена и валидна ЕЗОК се лекува според законодателството на съответната държава - т.е. ако местното законодателство предвижда доплащане за дадена услуга, българите също доплащат.

ЕЗОК е безплатна за гражданите и е индивидуален документ. В случай, че лицето, което ще пътува в рамките на ЕС е необходимо да замине спешно, НЗОК  и здравната каса по местожителство, предоставя услугата -издаване на Удостоверение, заместващи временно Европейската карта. Необходимо условие за издаване на такова удостоверение е непрекъснати здравноосигурителни права на заявителя. Удостоверението се издава със срок на валидност, посочен от заявителя, но не по-дълъг от два месеца. За издаване на Удостоверение за временно заместване на ЕЗОК лицата подават заявление по образец до Директора на РЗОК гр. Търговище. Готовите Удостоверения са безплатни за гражданите и се в издават в рамките на 48 часа от  подаване на заявлението, информират от РЗОК-Търговище.

От началото на годината до момента  в здравната каса са постъпили общо 215  заявления за издаване на временни удостоверения, заместващи европейските здравноосигурителни карти.   

ЕЗОК и Удостоверението за временното й заместване не предоставят права за получаване на здравни услуги извън случаите на спешна и неотложна медицинска помощ -  профилактични прегледи, планирано лечение и др.