Над 250 автомобила в Шуменско със службно прекратена регистрация заради неплатена застраховка
Над 250 автомобила в Шуменско със службно прекратена регистрация заради неплатена застраховка / netinfo

Над 250 пътни превозни средства в областта са със служебно прекратена регистрация поради липса на сключена застраховка "Гражданска отговорност" от средата на месец май досега. Това съобщават от ОД на МВР-Шумен.

Служители от сектор "Пътна полиция" са изпратили уведомителни писма до собствениците на тези автомобили. Това се прави във връзка с влязло в законна сила от началото на годината изменение на Кодекса за застраховането. Гаранционния фонд изпраща уведомления до сектор "Пътна полиция" за регистрирани моторни превозни средства в Република България, които не са спрени от движение и нямат действащ договор за задължителна застраховка "Гражданска отговорност", след което се пристъпва към служебно прекратяване на регистрацията.

„Отправяме апел към собствениците на автомобили да следят сроковете на застраховките си и да ги подновяват навреме. В случай, че няма да управляват автомобила и не желаят да плащат застраховка, могат да предприемат процедура за временно спиране на превозното средство от движение", се казва в съобщение на шуменската полиция.
В случай, че бъде установен водач, който управлява превозно средство със служебно прекратена регистрация ще бъде санкциониран, че управлява моторно превозно средство, което не е регистрирано на територията на Република България. За такова нарушение се предвижда наказание от 1 до 6 месеца лишаване от правоуправление и глоба от 50 до 200 лева глоба. Собствениците и водачите на пътни превозни средства носят и наказателна отговорност по Кодекса за застраховането.

От "Пътна полиция" припомнят, че гражданин, на когото е прекратена служебно регистрация на пътно превозно средство и желае да възобнови регистрацията, е необходимо да предостави валидна застраховка "Гражданска отговорност", свидетелство за регистрация на моторно превозно средство- първа и втора част /големия и малкия талон/ и заявление, което се подава на гише 7 или гише 8 в сектора.