Над 200 наказателни постановления издаде община Търговище
Над 200 наказателни постановления издаде община Търговище / Диляна Стойчева

206 са наказателните постановления, издадени от Община Търговище за неспазване на местните наредби за периода от 1 януари до 30 ноември 2010 г, информират от местната администрация. Най-много, 102-е са постановленията по Наредба 1, отнасящи се до забраната на непристойни прояви, с които се нарушава обществения ред и спокойствие на гражданите, изразяващи се в нецензурни и неприлични изрази и действия. Наказанието е с глоба от 20 до 200 лв. Следват нарушенията на забраната за вдигане на шум, нарушаващ спокойствието в жилищните сгради – за времето от 14 до 16 часа и от 23 часа до 6 часа сутринта, а в зимния период от 22 до 7 часа. Тук издадените наказателни постановления са 34, а глобите са от 20 до 100 лв.

22 са постановленията по Закона за опазване на селскостопанското имущество за тези, които влизат или преминават, или пускат животни през земи с посеви, трайни или цветни насаждения, без да имат това право, като причиняват селскостопанска вреда. Глобата е от 100 до 500 лв. за нарушителите. 19 са констатираните нарушения във връзка с противопожарната безопасност по Наредбата за спазване на обществения ред, има издадени 6 наказателни постановления за повреждане на растителността по Наредбата за изграждане и опазване на зелената система на територията на община Търговище. По Наредба 1 за опазване на обществения ред за преминаването на стада и пашата на животни в паркове и градини, за бране и чупене на липов цвят, за хвърлянето на угарки, отпадъци и жерава извън определените за целта места - също са издадени наказателни постановления.

Община Търговище осъществява административно-наказателната дейност, а органите на РУ Полиция – контролните функции по спазване на наредбите, допълват още от местната администрация.