Над 1100 са одобрените за Преброяване 2011
Над 1100 са одобрените за Преброяване 2011 / Dariknews.bg

1153 души са одобрени за област Шумен и ще бъдат ангажирани с предстоящото тази година преброяване, документи са били получени от общо 2344 кандидати - съобщи Атанасула Настева, директор на Териториалното статистическо бюро-Шумен. Списъците с имената на преброители и контрольори и резервни такива са оповестени от днес  в сградите на ТСБ и общините.

Между 24-ти и 31 януари всички, избрани за участие, ще преминат еднодневно задължително обучение по обявен график, приложен към списъците, изложени в информационните центрове на общините.

От 151 населени места в областта за 11  няма кандидати. Населението в тях  ще се брои  от преброители от други селища на същата община. В 46 села, които включват 74 преброителни участъка, на практика избор не е проведен, защото няма конкуренция. В тях броят на заявленията за преброители е равен на броя на преброителните участъци. Най-голям интерес  е проявен в с. Стан, Новопазарска община, където за две места са регистрирани 10  желаещи.

От  всички одобрени лица, преброителите са 902, или 78 %.  Всеки осми от избраните е контрольор, а резервите са общо 106. На един  мъж - участник се падат приблизително три и половина жени. Най-възрастният кандидат за преброяване 2011 е на 81 години, а други десетина са над 70. Най-младите участници са на 19 години.

Близо 55 % са с висше образование. В област Шумен всички контрольори са с висше образование. Общият брой на висшистите е 629 (контрольори, преброители и резерви), като близо всеки четвърти сред тях е с икономическа квалификация. Както и преди десет години най- много от кандидатите са педагози - над 41 %.  

Ако одобрените за редовни участници не присъстват по време на целия семинар, ще бъдат заменени с резервите. С обучените, директорът на ТСБ ще сключи граждански договор, с което ще се считат за назначени участници в Преброяване 2011.