Национална фолклорна среща “Мост между поколения” в Търговище
Национална фолклорна среща “Мост между поколения” в Търговище / netinfo
За четвърти пореден път Община Търговище организира национална фолклорна среща “Мост между поколения”. Тя ще се проведе на 31 октомври и 1 ноември в Младежкия дом в града. Идеята за това единствено по рода си в България фолклорно събитие е на Елена Василева - фолклорист и вокален педагог от Търговище и председател на Фондация „Песенен фолклор „Елена”.

Участие във фолклорната среща са заявили и над 100 ученици от музикалните училища в Котел, Варна, Плевен и Пловдив и от музикалните паралелки в различни градове. Редом с тях ще участват и студенти от Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив и от Шуменския университет “Епископ Константин Преславски”.

В майсторските класове на най-изявените представители на различните фолклорни области обучители ще бъдат Жечка Сланинкова, Данислав Кехайов, Галина Дормушлийска, Нели Андреева и др.

Лектори ще са – Румяна Цинцарска – етномузиколог и журналист, Георги Андреев – главен художествен ръководител на Ансамбъл „Филип Кутев”, Сашка Ченкова и Петър Крумов. Срещата предвижда още - открити уроци, лектории, теоретична конференция.

В програмата на фолклорната среща са включени и два големи вечерни концерта с участието на утвърдени народни изпълнители и техните млади последователи.