Мъж, убил баба си, пледира “невменяем”
Мъж, убил баба си, пледира “невменяем” / Радка Минчева

Да излезе от ареста, понеже има психично заболяване, поиска от Разградски окръжен съд 26-годишен мъж, убил баба си.

Защитата на Илджан Хасанов от село Дянково се позова на съдебно-психиатрична експертиза, според която мъжът има биполярно афективно разстройство. Адвокат Стоян Дончев пледира да се приложи член 33 от Наказаталния кодекс, според който лице в състояне на невменаяемост не е наказателноотговорно.

Прокуратурата се противопостави като обяви, че е разпоредена тройна психиатрична експертиза, която да установи вменяем ли е Хасанов. Нейните резултати се очакват след месец - каза прокурор Росица Георгиева. Тя обясни, че ако бъде потвърдена първоначалната диагноза, ще бъде оттеглено обвинението срещу Хасанов и ще бъде разпоредено принудително лечение. 

"В ареста ми се влошава състоянието. В депресия съм" - каза пред съда задържаният за убийството на баба си.

Съдът реши, че съществува опасност Хасанов да се укрие, обяви още, че мъжът е с висока обществено опасност и не промени мярката му за неотклонение.

В началото на юли Илджан Хасанов нанесе побой в собствената им къща на 75-годишната си баба и 81-годишния си дядо. Жената почина в разградската болница, с опасност за живота бе и мъжът. Хасанов е осъждан на пробация за увреждане на чужда собственост.