Музиканти от 14 страни ще участват в Международния конкурс Панчо Владигеров
Музиканти от 14 страни ще участват в Международния конкурс Панчо Владигеров / netinfo

Участници от Япония, , Русия, Италия, Корея, Азербайджан и други общо 14 страни ще пристигнат в Шумен за тазгодишното издание на Международния конкурс за пианисти и цигулари „Панчо Владигеров". 29 пианисти и 11 цигулари ще покажат своите умения на сцената в Шумен. Диана Дечева - председател на Фондация „Панчо Владигеров" обяви пред журналисти, че наградния фонд за тази година е 20 000 евро.

Конкурсът ще започне на 30 април и ще продължи до 9 май, като заключителния концерт за пианистите ще бъде на 8-ми, а на цигуларите 9-ти. Диана Дечева съобщи, че най-малките участници, заявили желание за участие в конкурса са пианистите Хасан и Ибрахим Игнатови.

Тържественият концерт за откриването ще се състои на 29 април от 19:30 ч. в зала „Проф. Венета Вичева". Участие в него ще вземат внуците на Панчо Владигеров и Стоян Янкулов-Стунджи. Във фоайето пред залата къща-музей „Панчо Владигеров"-София ще подреди изложба"Снимки и спомени от кабинета на Владигеров".

Шестчленно международно жури ще оценява участниците в двете дисциплини. Председател на журито за цигулка е проф. Минчо Минчев, а на това за пиано Людмил Ангелов.
Регламента на конкурса предвижда участниците да се изявят в три тура - за всяка една от специалностите. Първият тур има селективен характер, вторият е най-важния - в него се изисква самостоятелен рецитал, който задължително да включва произведение на Панчо Владигеров. До финалния тур достигат само по 6 участника от всяка една от специалностите. За първи път ще има съвместно участие с Камерен и Симфоничен оркестър.

„Надявам се конкурса да допринесе за това, следващото издание да се доближи до големите международни конкурси", заяви Дечева.