Модерно училище, музей за обучение и атрактивна спортна база в Търговище
Модерно училище, музей за обучение и атрактивна спортна база в Търговище / Борислав Курдов

Училище в семейна атмосфера - в това ще е превърне закритото през 2007 година начално школо „Ангел Каралийчев". Това обявиха на пресконференция зам-областният управител Румен Такаров и кметът на общината д-р Краимир Мирев. Със свои решения от края на миналата година и началото на тази Министерският съвет прехвърли собствеността на няколко държавни имота на общината. Те няма да бъдат продавани или преотстъпвани, като поне за 10 години няма да бъде сменяно и предназначението им, каза кметът Мирев.

В бившето начално училище ще бъде реализиран проект на Втора гимназия, чрез който най-малките жители на Търговище ще могат да учат в семейна среда. Децата от 1 до 4 клас няма да сядат по чиновете, а ще се изпитват седнали на дивана, например. Г-н Мирев не пожела да разкрие повече от проекта, за да не „изтече това ноу хау нанякъде".

Във върнатата, като собственост на общината, Свещарова къща ще бъде създаден център за музейно експониране, обучение и информационно обслужване на деца. Според кмета Мирев, там ще бъдат реализирани образователни програми по история, обучения по старинни занаяти и други различни школи.

В модерна спортна база за ученици ще е превърне работният комплекс „Неделчо Камов". Идеята е да бъдат направени няколко открити тенис корта, както и ремонт на съществуващата зала. „Първо обаче трябва да започнем основен ремонт на съблекалните, за да предложим по-добри условия за вече трениращите тук деца", каза Мирев.Има идея и за реализирането на проект, с който ще се кандидатства пред Министерството на спорта.

Другият имот, чиято собственост Министерският съвет прехвърли на община Търговище, е базата на пенсионерския клуб „Дръзновение". „Ние отдавна го имаме като наш, полагали сме грижи, но сега ще имаме възможност и за по-голям, основен ремонт, от какъвто сградата отдавна има нужда", каза д-р Красимир Мирев.

Зам.-областният управител Румен Такоров обяви, че от своя страна са поискали прехвърлянето на собствеността на още няколко имота в областта към общините. Става дума за приземния етаж на сградата в Попово, в която общинските съветници провеждат своите заседания, за помещението на един пенсионерски клуб и за десетте къщи, изградени навремето за преподавателите в комплекс „Ястребино". Ще бъде поискана и сградата на бившето помощно училище в Давидово.