Младежка трудова борса се проведе в Търговище
Младежка трудова борса се проведе в Търговище / Борислав Курдов

Бюрото по труда в Търговище организира младежка трудова борса. 10 големи фирми, работещи в Търговище, презентираха своята дейност. Те потърсиха кадри и специалисти сред дошлите на форума активно търсещи работа млади хора. Младежката безработица по официални данни е над 20 % в страната. А по проекта „Да успеем заедно", който се реализира от Агенцията по труда, се дава възможност на активните, които търсят и желаят да започнат работа да се срещнат с фирми утвърдили се на трудовия пазар, да се запознаят с техните условия и изисквания за работа, както и да попълнят анкета за позициите, които работодателите предлагаха.

Във форума участва и Областният военен отдел в Търговище, който представи възможностите за редовна военна служба както и в доброволния резерв на въоръжените сили. От тази възможност могат да се възползват както младежи, така и работещи, като към момента свободните места за цялата страна са 1199.

Срещата между работодатели и младежи премина при голям интерес. Над 60 регистрирани безработни младежи, бяха дошли с желанието да намерят своя работодател и да се възползват от дадения им шанс. От директора на Бюрото по труда в Търговище - Ивелин Димитров, научихме, че такива борси се провеждат от 2006 г. и това се прави с цел да се намали безработицата сред младите в Търговище.