Митрополит Йоан в Мировец
Митрополит Йоан в Мировец / Dariknews.bg, архив
Параклис в Мировец
98305
Параклис в Мировец
  • Параклис в Мировец
Варненският и Великопреславски митрополит Йоан ще направи днес първа копка за построяването на параклис в търговищкото село Мировец. Той ще носи името на Свети Иван Рилски. Ритуалът по полагането на основния камък ще бъде направен в присъствието на дарители и представители на местната власт.
Село Мировец е известно като предвестник на пролетта. Тук първи посрещат щъркелите, които имат десетки гнезда из населеното място. Селото е известно и с многото чешми, изградени през годините.
Стотината жители на Мировец от години си имат мечта – да имат параклис,  в който да отбелязват църковните празници. С тази задача се заема настоящия кмет Стоян Смиленов. След общоселско събрание се взема решение да бъде открита банкова сметка и да се търсят дарители. Архитект Живка Миланова дарява проекта за параклиса, а местният арендатор Божидар Митов се нагърбва с изпълнението му.
След ритуала по първата копка днес, хората очакват още дарители – както на пари, така и на строителни материали, разказа кметът Стоян Смиленов.
„Необходимата сума за построяването възлиза на около 30 000 лева. Ще трябват и тухли, цимент, керемиди, дървен материал. Всеки може да дари това което има възможност. Надяваме се да откликнат добри хора”, каза пред Дарик Смиленов.
За дарения е открита банкова сметка в Банка ДСК
IBAN: BG53STSA930000239444362, BIC: STSABGSF, “Банка ДСК АД“ ЦН „Свети Иван Рилски”, с. Мировец.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.