Минимално преливат 7 язовира в Шуменско, обстановката е спокойна
Минимално преливат 7 язовира в Шуменско, обстановката е спокойна / netinfo

7 язовира в Шуменско преливат минимално, стана ясно по време на пресконференция на областния управител Венцислав Венков. Водоемите преливат минимално и ситуацията за сега е спокойна, стана ясно и от думите на членове на Областния щаб по бедствия и аварии, който тази сутрин е заседавал извънредно. Наско Канаворов от „Басейнова дирекция" съобщи, че преливащите язовири са: „Маломир" и „Станянци" в община Върбица, „Каравелово" в община Никола Козлево; „Тръница" в община Нови пазар; „Янково" и „Кълново" в община Смядово; „Дибич" в община Шумен. Всички преливащи язовири са потенциално опасни и се следят непрестанно. Останалите водоеми, коиот са с покачени нива се изпускат.

272 мил. куб. метра вода е нивото на язовир „Тича" в момента той се изпуска с 6 кубика в секунда, защото определения контролен обем е надвишен с 2 милиона кубика. 312 мил. куб. е максимално допостимия обем на най-големия водоем в Шуменско. „Ситуацията с язовирите е под контрол", обобщи Канавров. По думите му, проблеми няма и при големите реки в региона - „Камчия" и „Врана".

Минимално преливат 7 язовира в Шуменско, обстановката е спокойна
netinfo

Областният управител на Шумен Венцислав Венков заяви, че без ток е новопазарското село Преселка. Като обща оценка на ситуацията в региона губернаторът заяви, че нещата са сравнително спокойни, като институциите остават в пълна готовност за действия при евентуално влошаване на обстановката.

Венков заяви, че през изминалото денонощия в Шуменско количеството паднал дъжд е най-голямо в Царев брод - 84 литра на квадрат, като 66 са паднали само за около 40 минути. В Шумен падналият дъжд е 53 л/кв., голямо е количеството на валежите от последното денонощие и в Хърсово - 79 л/кв. От началото на годината до сега на територията на област Шумен падналите валежи са 582 литра на квадрат, като годишната норма е 567 л/кв. 134 литра на квадрат е количеството на валежите само за настоящия месец.

От Сектор "Пътна полиция" към ОД на МВР-Шумен заявиха, ч движението по републиканските и общински пътища в региона са проходими, като в следствие на валежите има наноси по част от настилката на автомагистрала „Хемус". Разбит асфалт има по пътя между селата Вълнари и Дойран, почиства се и отсечката Векилски - Жигларци.

Подполковник Веселин Христов от поделение 54060 заяви, че модулът на военните в Шумен за действия при бедствени ситуации има готовност да окаже помощ при екстремално влошаване на обстановката.

В различни населени места в областта има наводнени къщи и нанесени щети, поясни Венков. По думите му, в село Крива река има изронена пътна настилка, наводнени къщи и сгради има в селата Никола Козлево и Вехтово и Ивански. Има наводнена къща и в село Тръница, като там е създадена организация за евакуирането на хората от 5 - 6 засегнати от водите къщи. Част от мазилката, в едно от крилата, на Държавната психиатрична боллница в Царев брод е паднала, като от там са изнесени леглата и е спрян токът. Заради приливна вълна са издавени и около 20 кози от стопанство в смядовското село Янково, намиращо се над местния язовир.

Областната администрация продължава да поддържа непрестанен контакт с всички общини в региона. Венков допълни, че по места продължава тдейностите по оценяване на щетите след последните поройни дъждове.