Международен театрален фестивал предстои в Търговище
Международен театрален фестивал предстои в Търговище / netinfo
ІХ международен фестивал на спектакли за деца “Вълшебната завеса”, организиран от Драматичен театър –Търговище ще се състои от 5 до 11 май.

В програмата на тазгодишния театрален форум са включени 14 състезателни спектакъла. Той ще започне с ”Бягство в приказния свят”-копродукция на двата търговищки театъра и ще продължи с “Рони” от Борис Априлов на Варненския куклен театър, “Врабчетата” по Йордан Радичков на Драматично-куклен театър – Шумен, “Малката кибритопродавачка” по Андерсен на Пътуващ театър-София, “Куклена фиеста” на Плевенския театър, “Малката Баба Яга” на Драматичен театър-Ловеч, “Госпожа Фантазьорката” на Видинския куклен театър, “Магарешката кожа” на Общински театър “Възраждане”-София, “Румето и старият лъв” на Ямболския куклен театър “Георги Митев”, “Ян Бибиян” на Куклен театър-Бургас.

Тази година чуждестранните постановки са четири - “Слънчев лъч” на Куклен театър -Люлебургас, Турция, “Сребърници от небето” на Театър “Пиколо” - Котбус, Германия, “Диви лебеди”на Държавен куклен театър “Екият” от Казан, Русия и “Жабокът император” на Куклен театър от Ниш, Сърбия.

Селекционер на фестивала е известният български театровед Ина Божидарова. Компетентно жури от театрални дейци ще присъди пет награди: за най-добра женска роля, за най-добра мъжка роля, за режисура, за сценография и за музика. Председател на журито е Кева Апостолова-главен редактор на единственото у нас специализирано списание “Театър”, а нейни помощници са членовете на журито – Богдана Костуркова и Красимира Василева.

Както всяка година фестивалът ще има и съпътстваща програма, включваща уърк шоп “Избирам си герой и отивам на фестивал”, дискусия на тема “Театърът като общ текст за всички възрасти – интересният начин да общуваме”, конкурс за плакат на следващия фестивал, конкурс “Мини мис “Вълшебна завеса” и др.