Международен проект представи Търговско-промишлената палата в Търговище
Международен проект представи Търговско-промишлената палата в Търговище / Борислав Курдов

Международен проект „Повишаване на капацитета и работа в мрежа" бе представен днес от Търговско-промишлената палата в Търговище. По този повод в града гостува петчленна делегация от южната ни съседка. Проектът е по програма „Обществен диалог - Европейско-турски палатски форум" и разглежда възможностите на Търговската борса в турския град Хаймана, съобщи председателят на Търговско-промишлената палата Оля Иванова.

Ръководителят на проекта Локаман Саръ представи търговската борса в Хаймана като специализирана в посредничество за продажба на селскостопанска продукция. Годишният й капацитет е 330 000 тона. Борсата разполага със специализирана лаборатория за изследване качеството на продукцията. През 2012 г. през нея са преминали 137 000 т. продукция.

50 бизнесмени - купувачи на едро, са регистрираните членове на борсата. „Производителите имат интерес да предлагат продукцията си тук, тъй като борсата дава два пъти по-висока цена, заради държавната субсидия", каза още г-н Саръ.

„Крайната цел на проекта, който е с продължителност 12 месеца, е сътрудничеството с България да увеличи капацитета на борсата в Хаймана, чрез обновяване на техниката", заяви Ердал Йозер, коойто е председател на борда на директорите на борсата. Стойността на проекта е 153 000 евро, а самоучастието от турска страна е 10%.