Марина Персенгиева твърди, че е невинна и може да го докаже
Марина Персенгиева твърди, че е невинна и може да го докаже / снимка: Дарик-Шумен

Марина Персенгиева - обвиняема за кражбата на 9 акварелни картини и 86 графики от новопазарската картинна галерия заяви, че е невинна. Това стана по време на съдебно заседание, по-рано днес, във връзка с разглеждането на мярката й за неотклонение.

Прокуратурата поиска обвиняемата, за длъжностно присвояване в особено големи размери, да остане за постоянно в ареста. Според държавното обвинение може да се направи обосновано предположение, че Персенгиева е извършила въпросното престъпление и има опасност да се укрие или извърши друго престъпление. В съдебната зала прокурор Румен Рачев заяви, че по експертна оценка, липсващите акварели и графики са на минимална стойност от 70 000 лв., като само портретът на Владимир Димитров - Майстора е оценен между 7 500 и 9 000 лв. Прокурорът се обоснова и с това, че повдигнатото обвинение е за тежко престъпление, с предвидено наказание от 10 до 20 години лишаване от свобода. Обвинителят подчерта, че според доказателствата безспорно Персенгиева е автор на кражбата на произведенията на изкуството от картинната галерия в Нови пазар, чийто патрон е именно бащата на обвиняемата - художникът Петър Персенгиев.

Защитата на Персенгиева посочи, че искането за постоянна мярка е неоснователно. По думите на адвокатът на Персенгиева, тя е с чисто съдебно минало, има 12-годишно дете и страда от заболяване, като за това бе представена епикриза от онко-хирургично отделение. Защитникът посочи още, че клиентът му няма намерение да се укрива, а събраните доказателства по време на досъдебното производство са едностранчиви, а не обективни. Според него и предоставените в съдебната зала доказателствени материали показват само виновността на Персенгиева, а са спестени такива, които показват обратното.

В думите си пред съдебния състав обвиняемата заяви, че е невинна и поиска по-лека мярка за неотклонение. Тя допълни, че никога не е приемала галерията, докато е била неин уредник - до края на 2004 г. „Галерията нямаше статут, многократно съм писала докладни до общината и съм искала проверка", каза още тя. В последните си думи пред магистратите Персенгиева подчерта, че е невинна и може да докаже това.

В следобедните часове днес съдебният състав ще оповести решението си, относно мярката за неотклонение на бившата уредничка на картинната галерия в Нови пазар.