Майските културни празници започват в Шумен
Майските културни празници започват в Шумен / снимка: община Шумен
Тазгодишното издание на Майските културни празници в Шумен ще се проведе от 11 до 24 май, съобщиха за Дарик от общинска администрация. На 11 май предстои да бъде отбелязан Денят на Шумен и 195 г. от първото гражданско честване на Светите братя Кирил и Методий. От 9:30 ч. в зала 363 на общината ще се проведе Тържествена сесия на местния парламент. Час по-късно пред сградата на общината ще бъдат издигнати знамената на Шумен, България и ЕС, след което ще бъдат връчени Наградите на Шумен за изкуство и култура.

Също на 11 май предстои откриването на паметника на Добри Войников пред сградата на ДКТ /от 18:15 ч./, след което ще се започне официалното откриване на тазгодишното издание на Друмевите театрални празници.

Организаторите съобщават, че и тази година от 11 до 18 май в Шумен ще се проведе Седмица на музеите. Нощта на музеите ще започне от 20:00 ч. на 17 май. Тогава ще бъде проведена възстановка на връчването на Самарското знаме на българското опълчение. Тя е инициирана от клуб „Традиция” и РИМ - Шумен.

На 12 май в Регионалната библиотека „Ст. Чилингиров” ще бъде открита изложба "За книгите, библиотеките и хората в тях”, началният час е 17:00.

В дните между 10 и 25 май предстои провеждането и на 15-тите Епископ -Константинови празници. На 21 май с официална церемония ще се състои официална церемония по отбелязване на патронния празник на ШУ „Еп. К. Преславски”, предвидено е и откриване на Галерия на ректорите, както и церемония за връчване на званието „Доктор хонорис кауза” на проф. Марин Чонев.

Подробности около провеждането на Майските празници чуйте от интервюто с Албена Сланева, гл. експерт в Дирекция "Просвета, култура и младежки дейности".