Лютви Местан: „След местния вот е необходимо да се изясни профилът на властта
Лютви Местан: „След местния вот е необходимо да се изясни профилът на властта / netinfo

„Местните избори ще удостоверят една практическа променена политическа картина. Те ще покажат коя политическа сила с какъв кредит на доверие разполага. В този смисъл резултатът от местните избори ще бъде важен ориентир за амбициите и мераците на определени политически сили, които се опитват да играят ролята на ментори на общественото мнение", заяви председателят на ДПС Лютви Местан пред журналисти в с. Браничево днес, където бе на официално откриване на спортен обект.

Той допълни, че политическата тежест на всяка партия се определя от доверието, което получава на избори. „В този смисъл тезата ми, че има необходимост от промяна във властовата формула трябва да се чете в дълбочина. Това не означава намек или непременна амбиция ДПС да бъде част от тази властова формула", изтъкна Местан. По неговите думи, сегашната формула на властта не може да генерира стабилност. Дори лидерите на четирите партии да полагат волеви усилия да постигнат идейна спойка, те не биха могли да го направят, защото са ограничени от вота на собствените си избиратели.

Лютви Местан уточни, че е необходимо да се изясни профилът на властта. „С изчистването на тази власт от националистически, антиевропейски и прочие ретроградни примеси можем да говорим за стабилен кабинет", посочи лидерът на ДПС.
По отношение на предстоящия местен вот на 25 октомври Лютви Местан каза, че амбицията на ДПС в област Шумен е да запази позицията си като първа политическа сила и да разшири влиянието си в региона. На първия тур на кметския вот движението ще играе със свои представители, като на балотажите в различните общините ще се търси сътрудничество с различни политически сили. Генерално решение на централното ръководство в тази посока няма да има. ДПС ще даде подкрепа на втория тур на тези кандидати, които отговарят на очакванията на избирателите на движението и които най-адекватно биха управлявали съответната община.

„Ако досега сте имали усещането, че ДПС безалтернативно подкрепя кандидати от едно или друго политическо управление, то на тези избори ще видите, че движението ще действа като същинска центристка либерална партия", коментира Лютви Местан.
Днес той бе в каолиновското село Браничево за официалното откриване на стадион за близо 2.5 млн. лв., изграден по Програмата за развитие на селските райони. По европроекта на територията на община Каолиново са построени два стадиона и три спортни игрища.

Лентата на новия стадион прерязаха лидерът на ДПС Лютви Местан и кметът на Каолиново Нида Ахмедов.

В приветственото си слово Лютви Местан каза, че България ще стане истинска европейска държава, когато наред с инвестициите в големите градски центрове се откриват обекти, както в малкото село Браничево. Той пожела на стадиона в Браничево да се роди новият Бербатов. Той даде и първия символичен начален удар с топката на футболен мач между местния отбор „Космос" и отбор „Динамо" от Никола Козлево.

На церемонията присъстваха още Рушен Риза - зам.-председател на ДПС, евродепутатът Илхан Кючук, шуменските депутати от ДПС Хамид Хамид, Бюнямин Хасан и Айдоан Али, областният лидер на ДПС Нуридин Исмаил, кметове на общини в област Шумен.