Лекарите на село ще получават допълнително доплащане
Лекарите на село ще получават допълнително доплащане / netinfo
Двойно повече пари за личните лекари, които обслужват пациентите в малките населени места, са предвидени в бюджета на НЗОК за 2008 година.

Общо средствата, които РЗОК- Търговище ще разпределя всеки месец са повече от 17000 лв., информираха от там. Джипитата ще получават средно по 680 лв. за това, че работят в отдалечени райони или обслужват големи територии с по няколко села. В случай, че лекарят обслужва всички жители на няколко села сумата се увеличава.

През 2008 г. от област Търговище за тежки райони са определени 26 населени места –центрове на медицински практики, с над 150 малки населени места. През 2007 година джипитата на такива места са получавали средно по 326 лв. на месец допълнително.

Колко да получи всеки лекар се изчислява по няколко критерия - доколко местата, където работят, са трудно достъпни и отдалечени от здравни заведения, колко населени места обслужват, дали районът е екологично замърсен, както и какви пациенти са записани при тях - дали обслужват и социални домове, и население с висок процент безработица и живеещо при лоши битови условия. Според тежестта на практиката сумата т.г. ще е между 110 лв. и 1250 лв. месечно.