Лекари: Очаква се втора вълна на грипна епидемия
Лекари: Очаква се втора вълна на грипна епидемия / снимка: Юлия Христова
Лекари: Очаква се втора вълна на грипна епидемия
23587
Лекари: Очаква се втора вълна на грипна епидемия
  • Лекари: Очаква се втора вълна на грипна епидемия

Със заповед на директора на РИОКОЗ-Шумен  е започнала проверка на общопрактикуващите лекари в Шуменско - от ДКЦ, медицинските центрове и тези за спешна медицинска помощ - за това правилно ли се прилагат алгоритмите за лечение на пациенти, за които има съмнение, че са болни от грип. Това съобщи по време на днешното заседание на Регионалния щаб за борба с грип и ОРЗ д-р Марко Марков, главен епидемиолог на Шумен. Проверката се налага във връзка с постъпила в МЗ информация за късно започване на лечение с антивирусни средства при амбулаторно лекувани пациенти, при които са настъпили усложнения по време на боледуване, завършило със смърт. По думите на д-р Марков от началото на настоящата седмица са регистрирани 74 болни в Шуменско, за сравнение с първите дни на предходната седмица броят им е бил 112. Стойностите на заболеваемостта в региона дават основание да поискаме отмяна на грипната епидемия от началото на следващата седмица - заяви епидемиологът. В момента тя остава 180 на 10 000 души население. Той добави, че занапред е твърде вероятно да се наблюдава така наречената опашка на грипната епидемия, както и поява на втора грипна вълна в следващите месеци.

Членовете на щаба се обединиха около становището, че медиците в областта ще продължат активно да следят нивото на заболеваемост и в съответствие с това ще бъдат взети мерки за адекватна реакция при евентуалното настъпване на втора грипна вълна, така както вече се случва в няколко страни. Ще продължи и съвместната работа между РИОКОЗ и РИО. По препоръка на началника на инспектората доц. Добромир Добрев ще продължи реализирането на кампания за превенция на грипа с идеята да бъда избегната нова грипна ваканция.

Между 9 и 15 ноември броят на болните от грип се е повишил почти двойно - заяви д-р Виктор Минчев, директор на МБАЛ-Шумен и добави, че в момента броят им е намалял около 8 пъти. Ръст бележат пневмониите, като около 30% от тях са тежки, което изисква да бъдат лекувани в специализирани звена. До момента хоспитализираните болни от грип  до 18-годишна възраст  са общо 20, над 18г. - 43 души. Случаите на пациенти, болни от грип, които са били хоспитализирани, са 20.45% от всички настанени за лечение. По думите на директора на болничното заведение може да се очаква повишение на броя на пациентите с пневмонии, след отмяната на грипната епидемия и съответните противогрипни мерки. До момента от МБАЛ има изпратени 7 теста за изследване за свински грип, от които 3 са положителни. Единият от тях е на 33-годишната Красимира Янкова от с. Радко Димитриево, която почина в болницата на 8 ноември. От 1700 броя антивирусните препарати "Тамифлу", доставени в болницата, до момента са разходвани 640, от наличните 576 броя "Реленца" пък за ползвани едва 16. Част от препарата Реленца ще бъде доставен за ползване в Детско отделение, тъй като дозирането му е по-лесно - обясни още д-р Минчев.

По време на днешното заседание директорът на РЦЗ д-р Мима Папазова призова внимателното следене на епидемичната обстановка да продължи, тъй като при евентуална втора грипна вълна се очаква броят на болните да достигне около 30% от живеещите в областта, за Шуменско числото на хоспитализираните може да достигне между 4500 и 5800. 20% от тях ще имат нужда от интензивно лечение. Според директорът на РИОКОЗ д-р Живко Железов интензитетът при хоспитализирането на болни няма да е по-висок от този, който се наблюдаваше до момента и болницата в Шумен ще има възможност да се справи със ситуацията.