Лекар си измисли преглед, от РЗОК-Търговище го хванаха
Лекар си измисли преглед, от РЗОК-Търговище го хванаха / DarikNews.bg, архив

Здравната каса в Търговище е извършила проверка по сигнал на гражданин, който установил, че в здравното му досие е отразен несъществуващ преглед. Освен това приписано му било и рентгенова снимка на коленна става. От Касата установили, че за тези дейности на лекаря и рентгенологичната лаборатория е заплатено. В момента се уточнява  процедурата, по която Здравната каса ще си възстановява неправомерно получените суми от лекаря и лабораторията, тъй като тези медицински дейности не са извършени, заяви директорът на РЗОК д-р Йошенка Ненчева.

Откриването на случая е станало благодарение на уникалния код за достъп (УКД), какъвто е имал жалбоподателят.  За съжаление, такива кодове за търговищка област са издадени твърде малко – едва 181, коментира д-р Ненчева и призова търговищенци към по-голяма активност.

 

Уникалния код за достъп се издава срещу заявление, което се подава лично. Такива се приемат в поделенията на НЗОК в Търговище и Попово. „УКД дава възможност на пациентите да осъществяват контрол върху разхода на обществения ресурс, заделен за здраве”, твърди д-р Ненчева